Mogućnosti razvoja i financiranja projekata u ekološkoj poljoprivredi

P2050837_MOD2
[br]

Na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku održana konferencija u okviru IPA projekta ECO EDUCO PARK – model socijalne uključenosti i zapošljavanja


ZNANOST – Konferencija je održana 5. veljače 2014. godine s ciljem dodatne edukacije trajno nezaposlenih osoba i stvaranje platforme za zapošljavanje. Nazočne je pozdravila prof. dr. sc. Jadranka Deže, predstojnica Zavoda za agroekonomiku pri Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, naglašavajući pritom specifičnosti ekoloških proizvoda i važnost znanja u njihovom plasiranju.

Informacije o ekološkoj poljoprivredi u Italiji izložio je Severino Del Guidice iz udruge Apro Bio predavanjem Organizacija proizvođača i trženje ekoloških proizvoda – primjeri dobre prakse u Italiji. U Italiji se, prema posljednjim podatcima, nalazi preko milijun hektara površina u ekološkoj proizvodnji, a sve je veći broj površina u prijelaznom razdoblju. Očito je kako vlada velik interes za komercijalne mogućnosti ove proizvodnje, naglasio je Del Guidice. Ukazao je i na činjenicu da u regiji Slavonija i Baranja postoje gotovo optimalni uvjeti za razvoj ekološke proizvodnje, prije svega zbog izuzetno kvalitetne vrste tla.

Ovom je prigodom predstavljen i stručni tim Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku za potporu razvoju ekološke proizvodnje. O važnosti postrnih usjeva kao ekoloških izvora nutrijenata govorio je prof. dr. sc. Bojan Stipešević sa Zavoda za bilinogojstvo, a prof. dr. sc. Mirjana Brmež naglasila je zanemarenost nematoda, kao bionidikatora kvalitete tla. Predavač Mirko Puljko predstavio je važnost ekološke proizvodnje u voćarstvu, u čemu ima više od trideset godina iskustva, a doc. dr. sc. Vladimir Margeta i doc. dr. sc. Zlata Kralik, djelatnici Zavoda za zootehniku, naglasak su stavili na važnost uzgoja tradicionalnih pasmina. Probleme trženja poljoprivrednih proizvoda i neiskorištenih resursa predstavili su prof. dr. sc. Ljubica Ranogajec i doc. dr. sc. Igor Kralik sa Zavoda za agroekonomiku.

Posljednje godine karakterizira intenzivan rast inputa u poljoprivredi, a istovremeno velike potrebe za hranom utječu na uvoz poljoprivredno – prehrambenih proizvoda. “Upravo ekološka poljoprivreda bez primjene sredstava za zaštitu i većim angažmanom ljudskog rada, može biti spas proizvođačima”, ukazala je na kraju konferencije prof. dr. sc. Ranogajec.

izv. prof. dr. sc. Jadranka Deže

Uredio |2014-02-14T08:20:34+01:0014.02.2014.|Vijesti iz znanosti|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave