Noć knjige 2015

Umjetnička akademija u Osijeku organizira maratonsko druženje s knjigom – manifestaciju Noć knjige 2015.


NAJAVA – Među 400 sudionika u 180 gradova Hrvatske, Umjetnička akademija u Osijeku i ove se godine priključila programom Knjige na filmu, koji će se održati u četvrtak, 23. travnja 2015. godine, s početkom u 19 sati u knjižnici Umjetničke akademije u Osijeku (K.P. Svačića 1/F).

Film, čija će projekcija biti upriličena ovom prigodom je Oskarom nagrađeni Limeni bubanj, redatelja Volkera Schlöndorffa, snimljeljen prema istoimenom romanu njemačkog nobelovca Güntera Grassa, koji je nedavno preminuo u osamdeset i sedmoj godini života. Bio je romanopisac, dramski pisac i pjesnik, ali i kroničar i kritičar njemačkog društva. Studirao je kiparstvo, bavio se grafikom.
Roman Limeni bubanj je Grassovo prvo djelo, a po izlasku je osvojio pozornost kritike i publike.

U središtu njegove literarne, zatim i filmske pozornosti često je bio njegov rodni grad Gdanjsk, tj. Danzig, a glavni lik je trogodišnji Oskar koji odbija odrasti i ući u iskvareni i zastrašujući svijet odraslih u kojem nacisti preuzimaju vlast, dok razbor ima sve manju vrijednost. Ne odvaja se od svojega limenog bubnja kojim iritira odrasle, a ako mu ga netko pokuša oduzeti, vrištanjem lomi stakla.

Film se odlikuje domišljatim i vještim pronalaženjem vizualnih pandana strukturama književnog predloška jednoga od najcjenjenijih romana novije njemačke književnosti, u čemu je izravan oslonac pružila likovna i filmska tradicija ekspresionizma.

U proizvodnji filma sudjelovali su i Jadran film (B. Lustig, Ž. Senečić) te Film Polski, a pri scenarističkoj adaptaciji sudjelovao je i sam G. Grass.

Uvod u projekciju filma će napraviti Jelena Mihnjak Ambruš, voditeljica knjižnice UAOS-a.

Organizatori Noći knjige 2015. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

Noć knjige 2015. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a program obilježavanja podržava i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Uredio |2015-04-22T09:50:50+02:0022.04.2015.|Najave|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave