Obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva na Umjetničkoj akademiji

Subota, 21. ožujka 2015. godine u 18 sati u svečanoj dvorani UAOS


NAJAVA – Svake godine 21. ožujka obilježava se širom svijeta Svjetski dan lutkarstva. Kako je rekao bivši predsjednik Hrvatskoga centra UNIMA Zvonko Festini, “sada još govorimo da Svjetski dan lutkarstva pada na prvi dan proljeća, a nadamo se da će doći dan kad će se u školi učiti da proljeće počinje na Svjetski dan lutkarstva”. Prvi dan proljeća Svjetskim je danom lutkarstva proglasila međunarodna udruga lutkara UNIMA (najstarija međunarodna kazališna organizacija, osnovana 1929. godine).

Svjetski dan lutkarstva prvi je put u povijesti obilježen 2003. godine, a središnja svjetska proslava održana je u New Delhiju. Hrvatski centar UNIMA odmah se priključio obilježavanju toga dana te se svake godine u drugom gradu Hrvatske održi središnja proslava. Osijek je bio domaćin već dva puta, a ove godine središnja će se proslava održati u Vinkovcima. Umjetnička akademija u Osijeku, kao jedina visokoškolska ustanova u Hrvatskoj i susjednim državama na kojoj je ustanovljen studij lutkarstva, punopravna je članica Hrvatskoga centra UNIMA, stoga i ona svake godine na svoj način obilježava Svjetski dan lutkarstva.

Ove godine dan će biti obilježen plakatom na kojemu na 25 jezika piše Sretan Svjetski dan lutkarstva, čitanjem međunarodne poruke koju je uputio Behrooz Gharibpour (kazališni umjetnik iz Irana), čitanjem hrvatske poruke koju je uputila prof. dr. sc. Antonija Bogner-Šaban, a kao posebnu zanimljivost najavljujemo projekciju prvog hrvatskog srednjometražnog lutkarskog filma Jan putuje autorice Katarine Arbanas (asistentice na Odsjeku za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku). Glavni je junak ovoga poetičnoga filma, namijenjenoga mladima i odraslima, marioneta Jan, koji putuje kroz život u potrazi za samospoznajom i slobodom. Redateljica Katarina Arbanas, koja je scenarij napisala po motivima alegorijske kratke priče Viktora Wolfa, u filmu i animira lutku Jana. Uz nju nastupa Teresa Arenas Salas kao glumica te Peđa Gvozdić kao narator. Glazbu potpisuje Bika Blasko, a montažu Ognjen Jovanović.

Uredio |2015-03-20T08:51:52+01:0020.03.2015.|Najave|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave