Održana 10. Zimska škola fizike za učenike osnovnih škola

P1150499
[br]

Jubilarna Zimska škola fizike održana na Odjelu za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku


VIJESTI – 10. Zimska škola fizike za učenike osnovnih škola održana je 8. veljače 2014. godine na Odjelu za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Organizatori su Hrvatsko fizikalno društvo (podružnica Osijek), Agencija za odgoj i obrazovanje (podružnica Osijek), Županijsko stučno vijeće učitelja fizike Osječko-baranjske županije i Odjel za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Zimska škola fizike je od 2005. godine do danas okupila više od tisuću osnovnoškolaca sedmih i osmih razreda, njihovih učitelja, 30 voditelja radionica, te veliki broj uvaženih gostiju. Brojke bi bile još veće da prostorni uvjeti nisu prepreka za prihvaćanje većeg broja učenika.

Na desetoj po redu Zimskoj školi okupilo se preko 150 učenika, sa svojim učiteljima, koji su sa velikim zanimanjem prošli šest polusatnih radionica. Povodom godišnjice, Škola primjenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, darovala je ovom prilikom zaštitni znak Zimske škole fizike, skulpturu Einsteina snjegovića.

P1150434
[br]

Program rada 10. Zimske škole fizike:

 • Svečano otvaranje, pozdravni govor
 • Kulturno-umjetnički program
  Fizika-šizika – igrokaz učenika 8. razreda OŠ Retfala i Tomislava Jukića, prof.
  – intermezzo uz harmoniku – učenik 8. razreda Alen Proučil iz OŠ Vijenac
 • 10 godina Zimske škole fizike – retrospektiva – Ivana Zakanji, prof. i Leon Zakanji, prof.
 • Radionice za učenike (6 x 30 minuta naizmjenično i istovremeno)
  – FIZIKA U IGRAČKAMA – voditelj Marijan Bakač, prof.
  – 99 LUFTBALLONS – voditeljice Jasmina Alilović, prof. i Mirjan Bagarić, prof.
  – OBLACI – NEBESKE ŠTRCALJKE – voditeljica Draženka Pavošević, prof.
  – ENERGIJA BUDUĆNOSTI – voditelj Ivan Žunac, prof.
  – ELEKTRIČNA STRUJA – voditeljice Tanja Paris, prof. i Marija Špiranec, prof.
  – BAZINGA – voditeljice Ivana Ivković, prof. i Maja Varga Pajtler, prof.
 • Okrugli stol za učitelje

 

Kao jedna od zanimljivijih radionica istaknula se BAZINGA, to jest približavanje pojma zvuka učenicima i njegovo predočavanje na zanimljiviji i vatreniji način. Pomoću Rubensove cijevi, unutar koje se nalazio zemni plin, i ekvidistantnih rupica na njoj, zapalili su se plamičci koji su na zorniji način prikazali izgled stojnog vala. Sam stoji val se dobio pomoću zvučnika priključenog na računalo i dovedenog na membranu cijevi. Puštanjem glazbe, kako klasične tako i ostalih vrsta (po izboru učenika), učenici su u zamračenoj prostoriji mogli vidjeti valne duljine različitih tonova, što su mogli snimiti i mobitelom. Zanimljivost je da se radionica održala treći put po redu, no interes za ponovnim odvijanjem još je uvijek velik.

Zatvaranje škole se odvijalo na okruglom stolu, gdje su voditelji radionica, učitelji i ostali gosti sudjelovali u raspravi vezanoj oko problema u školama, motivaciji učenika, povezivanju škola sa Europskim projektima, i ostalim zanimljivostima. Glavni zaključak Zimske škole je taj da kod velikog broja učenika postoji zanimanje za prirodne znanosti, u ovom slučaju fizike – pogotovo kada im se ona pibliži na ovako zanimljiv i interaktivan način.

Ivana Ivković, pred.

Uredio |2016-05-05T13:31:18+02:0028.02.2014.|Vijesti|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave