Održano predavanje Fizika glazbe

Cilj ovog predavanja bio je prikazati korelaciju između fizike i glazbe


VIJESTI – U utorak, 21. travnja 2015., u 3. gimnaziji u Osijeku održano je predavanje s temom Fizika glazbe. Predavači i realizatori ovog projekta bili su dr. sc. Maja Varga Pajtler, poslijedoktorandica Odjela za fiziku Sveučilišta J. J. Strossmayera te studenti fizike Vanja Dušić i Dejan Gemeri, a projekt je nastao u suradnji s Ozanom Tomić, prof. glazbene kulture u 3. gimnaziji.

Cilj ovog predavanja bio je prikazati korelaciju između fizike i glazbe, tj. primijeniti znanja iz fizike na opisivanje glazbenih pojava. Kroz niz pokusa i primjera učenici su se prisjetili pojmova iz područja akustike na način na koji su oni definirani u fizici, uz istovremeno povezivanje tih istih pojmova u području glazbene umjetnosti: prikazan je način rasprostiranja zvuka, opisani različiti parametri zvuka (frekvencija, trajanje, intenzitet, glasnoća, visina, boja), a učenici su se, iz perspektive fizike, upoznali s pojmovima osnovnog harmonika te viših harmonika te naučili važnost pojave viših harmonika (alikvota) prilikom harmonizacije u glazbi. Također, definirani su glazbeni intervali i povezani te glazbene ljestvice.

Učenici su se prisjetili različitih skupina glazbenih instrumenata te se pobliže opisao način rada svake pojedine skupine kroz upoznavanje sa stojnim valovima u jednoj i dvije dimenzije. Prikazani su stojni valovi na žici (kao primjer žičanog instrumenta), u stupcu zraka (kao primjer puhačkog instrumenta) te na gumenoj opni (primjer udaraljki). Kao poseban primjer puhačkog instrumenta stavljena je pozornost na ljudski glas, njegovo nastajanje, oblikovanje i rasprostiranje te uzrok razlika u boji i visini glasova kod ljudi.

Ovim predavanjem, ostvarenim u suradnji Odjela za fiziku i 3. gimnazije, nastavljeno je pobuđivanje interesa učenika za proučavanje fizike te poticanje na primjećivanje fizikalnih pojava u glazbi, ali i svim drugim segmentima života.

dr. sc. Maja Vaga Pajtler

Uredio |2016-05-05T11:26:10+02:0028.04.2015.|Vijesti|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave