Održana predavanja na Odjelu za fiziku

23. i 28. listopada 2014. godine održana su predavanja Proučavanje sekundarnih neutrona na Helmholtz institutu i Where to go? Astronomy!


VIJESTI – U organizaciji podružnice Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku i Odjela za fiziku Sveučilišta u Osijeku, 23. listopada 2014. održano je predavanje na Odjelu za fiziku pod nazivom Proučavanje sekundarnih neutrona na Helmholtz institutu. Predavanje je održala Maja Strugačevac, univ. bacc. phys., studentica 2. god. diplomskog studija Odjela za fiziku Sveučilišta u Osijeku pred pedesetak studenata i nastavnika Odjela. U uvodnom dijelu kolegica Strugačevac upoznala je studente na koji način je moguće ostvariti studentsku stručnu praksu u inozemstvu opisujući svoje iskustvo s Helmholtz instituta u Münchenu. U drugom dijelu predavanja predstavila je istraživanje sekundarnih neutrona na mjernoj postaji Schneefernerhaus na planini Zugspitze u Njemačkoj. Cilj ovoga projekta bio je otkriti vezu između oscilacija toka neutrona i klimatskih promjena, te eksperimentalno dokazati promjenu neutronskog toka u ovisnosti o aktivnosti Sunca. Kolegica Strugačevac uspješno je odradila svoj dio posla na projektu, a znanstvena publikacija je u pripremi. Sljedeće ljeto planira također provesti u Njemačkoj i izraditi diplomski rad. Nadamo se da će njezin primjer biti ohrabrenje i drugim kolegicama i kolegama za odlazak na međunarodnu stručnu praksu.

28. listopada održano je na Odjelu za fiziku predavanje pod nazivom Where to go? Astronomy!. Predavanje je održao Denis Vida, univ. bacc. ing. comp., student 1. god. diplomskog studija Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku pred pedesetak studenata i nastavnika Odjela. Kolega Vida dugogodišnji je član, a trenutno i voditelj Astronomskog društva Anonymus iz Valpova koje je za svoje brojne aktivnosti 2010. godine nagrađeno najvećom državnom nagradom za tehničku kulturu, Faust Vrančić.

Ovo predavanje bilo je namijenjeno studentima Odjela za fiziku koji su pokrenuli inicijativu oko osnivanja astronomskog društva na Odjelu. Kolega Vida predstavio je glavne svjetske nadolazeće projekte u astronomiji te zašto na njima sudjelovati, dao savjete u kojem smjeru ići, što učiti te pokazao kako realizirati vlastiti projekt na primjerima Hrvatske meteorske mreže i potrage za supernovama. Studenti su bili jako zadovoljni predavanjem jer su dobili brojne korisne informacije i kontakte za daljnji rad.

doc. dr. sc. Denis Stanić, predsjednik podružnice HFD-a u Osijeku

Uredio |2016-05-05T11:29:02+02:0011.11.2014.|Vijesti|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave