Početak trećeg ciklusa Otvorenog četvrtka Filozofskog fakulteta

Predavanje o prvom hrvatskom tramvaju održao je Vlado Pest, prigodno, tijekom vožnje u starom tramvaju


VIJESTI – Prvo predavanje trećeg ciklusa Otvorenog četvrtka pod nazivom O tramvaju u tramvaju – 130 godina osječkog konjskog tramvaja održano je u četvrtak, 25. rujna u 16 sati i to, iznimno, izvan zgrade Filozofskog fakulteta. Naime zainteresirani su se sugrađani u 16 sati na Trgu Ante Starčevića ukrcali u stari osječki tramvaj, a tijekom vožnje predavanje o prvom hrvatskom tramvaju održao je Vlado Pest, poznati osječki turistički vodič.

Prvi tramvaj u Hrvatskoj počeo je prometovati 1884. u Osijeku. Osijek je tada imao oko 18 000 stanovnika, a s obzirom na ubrzano širenje grada i snažan gospodarski razvoj, bilo je potrebno organizirati brži i masovniji gradski prijevoz putnika od tada postojećih konjskih omnibusa. Stari su Osječani s nestrpljenjem i ponosom dočekali 10. rujna 1884. godine: nakon mnogih obećanja i dugog iščekivanja, uz veliku je pompu toga dana u promet pušteno prvih sedam kola konjskoga tramvaja. Bila je to novotarija kakva dotad nije zabilježena u cijeloj jugoistočnoj Europi. Konjski tramvaj ustvari su bila pet metara duga kola s kabinom, u kojoj je bilo poredano 16 sjedala. Vukli su ga konji, a najljepšem među njima, Cezaru, pripala je čast da povuče prva kola. U njima se ponosno vozio tadašnji veliki župan dr. Mirko Kršnjavi s onodobnom osječkom društvenom elitom. Prijevoz konjskim tramvajem trajao je u Osijeku do 1926., kad je zbog trošnosti i zastarjelosti ukinut. Zamijenio ga je vrlo moderan električni tramvaj kupljen u Češkoj, a počeo je voziti isti dan kad je grad dobio rasvjetu.

Vlado Pest autor je izložbe “PRVI HRVATSKI TRAMVAJ – 130. obljetnica osječke konjske željeznice” koja se od 10. rujna do 5. listopada održava u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Svoju strast prema povijesti Osijeka, osobito povijesti graditeljstva i prometa, gospodin Pest iskazuje i kroz svoj stručni rad te je od 1972. objavio niz radova koji se bave prošlošću Osijeka, a posljednji u nizu jest knjiga (trenutno u pripremi za tisak) pod nazivom “Moj Osijek – prilog povijesti gradnje grada”. Filozofski fakultet ovom je prilikom i sam “izašao u grad” kako bismo se pridružili obilježavanju te značajne obljetnice grada Osijeka, a svi sugrađani bili su pozvani da nam se pridruže u zanimljivoj i edukativnoj vožnji.

Uredio |2016-05-05T13:25:43+02:0006.10.2014.|Vijesti|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave