Poziv na predavanje Brzi aproksimacijski algoritmi za frakcionalni problem pakiranja i pokrivanja

Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organizira predavanje Brzi aproksimacijski algoritmi za frakcionalni problem pakiranja i pokrivanja (Fast approximation algorithms for Fractional Packing and Covering Linear Programs)


NAJAVA – Predavanje će se održati u srijedu, 25. ožujka 2015. godine s početkom u 12 sati u predavaonici broj 2 na Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Trg Ljudevita Gaja 6).

Predavanje će održati:

  • Slobodan Jelić, asistent, Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
[br] U predavanju razmatramo posebna klasu problema linearnog programiranja koje zovemo frakcionalni linearni program pakiranja i pokrivanja, a imaju sljedeći oblik:
[br] Oblik_math
[br] Tijekom predavanja izložit će se ideja sekvencijalne sasvim polinomijalne aproksimacijske sheme Koufogiannakisa i Younga za frakcionalne probleme pakiranja i pokrivanja. Posebna pažnja posvetit će se adaptaciji ovog algoritma na paralelni način računanja koji podržavaju moderne NVidia grafičke kartice s CUDA arhitekturom. Umjesto povećavanja vrijednosti jedne varijable u primalu (maksimizacijski problem) i jedne varijable u dualu (minimizacijski problem), povećat će se nekoliko slučajno izabranih varijabli. Dio doprinosa odnosi se i na deterministički način povećavanja više varijabli u primalu i dualu istovremeno, što se pokazalo prihvatljivijim pristupom prilikom paralelizacije. Iako istovremeno povećavanja velikog broja varijabli zahtjeva više vremena po iteraciji, takav pristup osigurava bržu konvergenciju primalnog i dualnog rješenja ka optimalnom, što smanjuje ukupan broj iteracija algoritma.

Uredio |2015-03-19T09:09:23+01:0019.03.2015.|Najave|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave