Poziv na predavanje Fizika glazbe

Podružnica Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku i Odjel za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organiziraju predavanje Fizika glazbe


NAJAVA – Predavanje će se održati u srijedu, 10. lipnja 2015. godine s početkom u 13 sati u učionici broj 60 na Odjelu za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Trg Ljudevita Gaja 6).

Predavanje će održati:

  • dr. sc. Maja Varga Pajtler, Odjel za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Cilj je ovog predavanja prikazati korelaciju između fizike i glazbe, tj. primijeniti znanja iz fizike na opisivanje glazbenih pojava. Prisjetit ćemo se pojmova iz područja akustike na način na koji su oni definirani u fizici, uz istovremeno povezivanje tih istih pojmova u području glazbene umjetnosti.

Način rada različitih skupina glazbenih instrumenata povezat će se sa stojnim valovima u jednoj i dvije dimenzije. U jednodimenzionalnom slučaju, objasnit će se pojam osnovnog harmonika te viših harmonika, te pojasniti važnost pojave viših harmonika (alikvota) prilikom harmonizacije u glazbi. Kao poseban primjer puhačkog instrumenta obratit će se pozornost na ljudski glas, njegovo nastajanje, oblikovanje i rasprostiranje, pri čemu će se pojasniti uloga najvažnijih dijelova vokalnog trakta, prikazati jednostavan sonogram te pojasniti uzrok razlika u boji i visini glasova kod ljudi.

Na primjeru žičanog instrumenta pokazat će se veza između duljine žice i frekvencije, odnosno visine tona te definirati glazbene intervale i ljestvice.

doc. dr. sc. Denis Stanić

Uredio |2015-05-29T09:12:23+02:0029.05.2015.|Najave|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave