Poziv na predavanje Poluvodički nanokristali – od memorija do solarnih ćelija

Podružnica Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku i Odjel za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organiziraju predavanje Poluvodički nanokristali – od memorija do solarnih ćelija


NAJAVA – Predavanje će se održati u ponedjeljak, 14. prosinca 2015. godine s početkom u 12 sati u učionici broj 44 na Odjelu za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Trg Ljudevita Gaja 6).

Predavanje će održati:

  • dr. sc. Ivana capan, Zavod za fiziku materijala, Institut Ruđer Bošković, Zagreb

Nanoznanost i nanotehnologije prisutne su već vise od dva desetljeća. Međutim, interes i istraživanja se s godinama sve više intenziviraju. Razlog je u tome što se s kontinuiranim pomicanjem granica tj. prelaskom s mikro u nano-dimenzije i otkrivanjem „nove fizike“, rađaju nove mogućnosti i potencijalne primjene u svakodnevnom životu.
Nanotehnologija je jedinstveno, multidisciplinarno područje koje pokriva široki raspon istraživanja. Srž te tehnologije je u razvoju novih, naprednih materijala s točno definiranim i dobro-kontroliranim svojstvima za ciljanu upotrebu istih. Nanoznanost se temelji na činjenici da se svojstva (optička, električna, magnetska i dr.) nanomaterijala, a pod tim podrazumijevamo sve nanostrukturirane materijale od 0D do 3D materijala (kvantne točke, nanocjevčice, nanokristali itd.), mogu mijenjati i kontrolirati njihovom veličinom, njihovim uređenjem tj. raspodjelom te interakcijom s medijem u kojem se nalaze.

U ovom predavanju pokazat ćemo na nekoliko primjera istraživanja koja se provode na Institutu Ruđer Bošković na temu poluvodičkih nanokristala. Fokus istraživanja je na električnoj karakterizaciji poluvodičkih nanokristala, te njihovoj primjeni u uređajima nove generacije. Na slici 1. prikazano je mjerenje kapacitivnom spektroskopijom dubokih nivoa (DLTS) na Metal-Oksid-Poluvodič (MOS) uzorku sa ugrađenim nanokristalima Ge u oksidnom filmu.

Uredio |2015-12-07T13:11:24+01:0007.12.2015.|Najave|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave