Poziv na predavanje Rotacija svojstvenog potprostora perturbiranih definitnih matričnih parova

Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organizira predavanje Rotacija svojstvenog potprostora perturbiranih definitnih matričnih parova


NAJAVA – Predavanje će se održati u srijedu, 19. ožujka 2014. godine s početkom u 12 sati u predavaonici broj 2 na Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Trg Ljudevita Gaja 6).

Predavanje će održati:

  • Suzana Miodragović, Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Tijekom predavanja promatrat će se teorija smetnje svojstvenih potprostora definitnih hermitskih matričnih parova (H, M), gdje su H i M hermitske matrice, pri čemu je H regularna, a M pozitivno definitna. Predstavit će se nove relativne perturbacijske ocjene za operator kuta $Theta$ između perturbiranih i neperturbiranih svojstvenih potprostora. Rezultati će biti dani u obliku relativnih $sin{Theta}$ i $sin{2Theta}$ teorema. Posebno novina ove metodologije je da će se rotacija svojstvenog prostora mjeriti u matrično zavisnom skalarnom produktu. Na taj način će se postići oštre ocjene u terminima kvocijenta mjerene perturbacije i same ocjene. Također će se prikazati neke ocjene za norme J-unitarnih matrica F ($F^* J F = J$), koje igraju vrlo važnu ulogu u relativnoj perturbacijskoj teoriji takozvanih kvazi-definitnih matrica.

Uredio |2014-03-07T14:12:46+01:0007.03.2014.|Najave|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave