Poziv na predavanje Sunce i svemirska klima

Odjel za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organizira predavanje Sunce i svemirska klima


NAJAVA – Predavanje će se održati u četvrtak, 19. ožujka 2015. godine s početkom u 9.00 sati u učionici 60 na Odjelu za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Trg Ljudevita Gaja 6).

Predavanje će održati:

  • Korado Korlević, prof., Zvjezdarnica Višnjan

Razvoj znanosti je bilo i razvoj razumijevanja naše zvijezde Sunca. Svemirska istraživanja su pokazala da sunce nije kugla plazme u vakuumu, već izvorište oblaka plazme i magnetskog polja koje utječe na sve planete, uključujući i Zemlju. Spaceweather i njegove dnevne prognoze postaju važne. Uz sve to u medijima se sreću hrpe polu-informacija o Suncu, o erupcijama i bljeskovima, te njihovu utjecaju na Zemlju. Bit će riječi i o povijesnim, kulturološkim, znanstvenim, medicinskim elementima Sunca, svemirske klime i nas.

Životopis

Korado
[br]

Korado Korlević, rođen u Poreču 1958. godine, gimnaziju je završio u Puli a Pedagoški fakultet u Rijeci. Jedan je od osnivača Zvjezdarnice Višnjan i jedan od pokretača njenog prvog većeg edukacijskog projekta Visnjan School of Astronomy. Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima potiče aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava pri Zvjezdarnici Višnjan što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa iz R. Hrvatske. Otkrivač je više od 1400 malih planeta (asteroida) i dva kometa.

Evolucijom edukacijskih programa u Višnjanu postaje jedan od osnivača Kluba istraživača EXPLORA, Znanstveno edukacijskog centra Višnjan i Hrvatske meteorske mreže. Od aktivnosti zaštite prirode, pokretač je Hrvatske udruge za zaštitu noći – Croatian Dark Sky Association te jedan od organizatora zaštite močvarnog staništa Antenal. Trenutno se bavi istrazivanjem motivacije i edukacije, astronomijom malih tijela, promicanjem astronomije i znanosti, projektiranjem i izradom instrumenata i opreme.

doc. dr. sc. Denis Stanić

Uredio |2015-03-16T09:49:16+01:0016.03.2015.|Najave|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave