Poziv na radionicu Odjela za fiziku

Radionicu organizira Odjel za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku


NAJAVA – Odjel za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku će u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku održati radionicu za učenike 8. razreda OŠ Fran Krsto Frankopan u Osijeku u okviru projekta Dječji oblak. Radionica će se održati u ponejdjeljak, 1. veljaće 2016. godine s početkom u 17 sati.

U današnjem svijetu, u kojem je jedan od glavnih čimbenika brzi protok informacija i njihova dostupnost u svakom trenutku, najbitnije je unutar glavnog tijeka obrazovanja djece uvrstiti rukovanje i snalaženje s visokim tehnologijama i uslugama koje one pružaju. U Hrvatskoj, školski kurikulum predviđa izbornu nastavu informatike. No, ona često nije u koraku s razvojem modernih tehnologija kojima prednjače najrazvijenije zemlje svijeta. Zbog toga postoji potreba da se djeci u Hrvatskoj omogući program, putem projekta, koji će ih upoznati s visokim tehnologijama, omogućiti im da prepoznaju njihovu korisnost, te da ostave trag u društvu.

Predloženim projektom Dječji oblak će se omogućiti osnovnoškolskoj djeci da koristeći moderne tehnologije ostvare “opipljivi” cilj dostupan javnosti, a od kojega će cijelo društvo imati određenu korist. Na taj način će djeca kroz učenje i upotrebu visokih tehnologija ostvariti rezultat koji će trajno ostati pohranjen i dostupan budućim generecijama koje će imati priliku da ga prošire. Plan projekta je da djeca koristeći tablete fotografiraju umjetničke slike, obrade ih pomoću programa za obradu fotografija, te pošalju na oblak poslužitelj (“cloud service”). Tako će se na javno dostupnom oblaku stvoriti baza fotografija umjetničkih slika u različitim dijelovima spektra (“multispectral imaging”) pod nazivom Dječji oblak. Baza Dječji oblak će biti od koristi i kulturno-umjetničkim ustanovama, jer će pružiti dodatne informacije konzervatorima, dokumentaciji umjetnina, ali i pomoći u suradnji s restauratorima.
Provođenje projekta Dječji oblak će za početak djecu u Osijeku, (kasnije se može proširiti i u ostale gradove Hrvatske i inozemstva), naučiti kako pouzdano i sigurno koristiti moderne tehnologije, razvijajući interakciju s IT tehnologijama i njihovom ulogom u današnjem društvu.

doc. dr. sc. Igor Lukačević

Uredio |2016-01-22T09:30:58+01:0022.01.2016.|Najave|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave