Poziv na tribinu Cenzura u medijima i medijska prezentacija kulture

Umjetnička akademija u Osijeku organizira tribinu Cenzura u medijima i medijska prezentacija kulture


NAJAVA – Tribina će se održati u ponedjeljak, 19. svibnja 2014. godine s početkom u 18 sati u Svečanoj dvorani Umjetničke akademije u Osijeku (K.P. Svačića 1/F). Tribina se održava u okviru tradicionalnog programskoga ciklusa knjižnice Umjetničke akademija u Osijeku pod nazivom Susreti u knjižnici, a ovom tribinom ujedno otpočinje i program K-laB 2 osječkih Kinematografa u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

O problemu medijske prezentacije kulture govorit će se u kontekstu odnedavno osnaženoga javnoga promoviranja teme kulture i kulturnih sadržaja blogom Oskultura, pokrenutog u svrhu animiranja javnosti za kampanju kandidiranja Osijeka za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, no također će se problemarizirati i činjenica da trend komercijalizacije medija pod izlikom antirecesijske politike i nužnosti tržišnoga opstanka rezultira sve učestalijim gašenjem programskih prostora i rubrika za teme kulture u medijima.

Na temu cenzure u medijima govorit će se o političkoj polariziranosti lokalnih medija na osječkoj sceni, javnim tajnama političkih pritisaka na rad lokalnih medija, ali i o zabrinjavajućem trendu novinarske autocenzure zbog egzistencijalne ucijenjenosti i prinuđenosti zadržavanja posla bez alternative, kao i o sve evidentnijem problemu premještanja s problema političke cenzure na medijsku samocenzuru prema onim oglašivačima, gospodarskim subjektima prema kojima su redakcije ovisne kao prema izvoru kapitala.

O navedenim temama će govoriti:

  • Drago Hedl, novinar
  • Goran Flauder, novinar i voditelj s OSTV-a
  • Marin Čurić, novinar, urednik i voditelj s STV-a
  • Dario Topić, medijski savjetnik i urednik bloga Oskultura
  • Luka Alebić, suautor istraživačkoga rada o prezentaciji kulture u osječkim medijima s Odjela za kulturologiju
  • Kristina Babić, savjetnica za odnose s javnošću

Moderator tribine je Igor Gajin.

Uredio |2014-05-16T17:20:19+02:0016.05.2014.|Najave|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave