Program “Patnje mladih studenata”

Dragi studenti,

iako je studiranje najčešće vrlo lijepo razdoblje puno novih iskustava, ono je također puno izazova koje nekada može biti teško prevladati.
Bilo da se radi o stresu vezanom uz ispite i brojne obveze, o prilagođavanju novom okruženju ili strahu od javnih nastupa, mnoge situacije s kojima se studenti susreću zahtijevaju razvoj o upotrebu određenih vještina kako bi ih uspješno savladali.
Kako bi se pomoglo studentima u razvoju vještina potrebnih za uspješnije i ugodnije studiranje, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u suradnji sa Psihološkim savjetovalištem i Centrom za kvalitetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, provodi program namijenjen podršci u studiranju i nošenju s akademskim stresom pod naslovom

“Patnje mladih studenata”

Ciljevi programa su podučiti studente vještinama i strategijama koje im mogu pomoći da uspješnije savladaju izazove studiranja, umanje stres i budu zadovoljniji tijekom studiranja, ali i općenito u životu.
Program se sastoji od 6 radionica u trajanju od 90 minuta.
Možete sudjelovati u cijelom programu ili samo nekim radionicama, ovisno o vašim interesima i potrebama.
Radionice će se održavati u prostorijama Centra za kvalitetu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Ulica cara Hadrijana 10c) utorkom u vremenu od 16:00 do 17:30 i četvrtkom vremenu od 13:00 do 14:30.
Raspored održavanja radionica (pored naslova radionice naveden je kontakt na koji se prijavljujete. Prijava na E-mail adresu voditelja važna nam je zbog organizacije mjesta i materijala za rad)

Utorak, 13. 12. 2016., 16:00 do 17:30 sati
Asertivna komunikacija i samopouzdanje
(kontakt: monika.cosic93@gmail.com)
Ne znate reći ne? Čini Vam se da stalno udovoljavate drugima ili da Vaši sukobi s drugima često eskaliraju? U ovoj radionici možete naučiti što je asertivnost i kako biti asertivan, odnosno kako iskreno i prikladno izražavati osjećaje, misli i potrebe, zauzimati se za vlastita prava, interese i želje te odbijati neopravdane zahtjeve bez nanošenja štete drugima, osjećaja krivnje i anksioznosti.

Četvrtak, 15. 12. 2016., 13:00 do 14:30 sati
Komunikacija u akademskom kontekstu
(kontakt: rubenbetlehem@hotmail.com)
U ovoj radionici poradit ćete na svojim komunikacijskim vještinama kako bi ih što uspješnije koristili u akademskom kontekstu. Osvijestit ćete važnost neverbalne komunikacije u neposrednoj komunikaciji s kolegama i profesorima te značaj paraverbalnih znakova komunikacije. Također ćete usvojiti i neke vještine koje vam mogu olakšati verbalnu komunikaciju: aktivno slušanje i asertivnost te davanje povratne informacije. Na primjerima ćete vidjeti i koji su to neprimjereni, a koji poželjni i uspješni načini pismene komunikacije, tj. pisanja e-mailova.

Utorak, 20. 12. 2016., 16:00 do 17:30 sati
Upravljanje vremenom
(kontakt: mihaela.turalija@gmail.com)
Cilj radionice je pomoći studentima da efikasno upravljaju stresom tijekom studiranja. Neki od glavnih načina minimaliziranja stresa su učinkovito planiranje vremena u ispitnim rokovima, usvajanje učinkovitih tehnika učenja, uvježbavanje tehnika opuštanja, savladavanje straha od neuspjeha te postavljanje prioriteta. Ova radionica će putem grupnih zadataka i raspravi omogućiti studentima da usvoje potrebne vještine i znanja koja mogu primjenjivati u akademskom okruženju, ali i životu općenito

Utorak, 10. 01. 2017., 16:00 do 17:30 sati
Uči danas, nemoj sutra (prokrastinacija)
(kontakt: matejabosnjak2@gmail.com)
Ako pisanje seminara ili učenje za ispit ostavljate za zadnji čas te vaši rezultati ne odražavaju vaše sposobnosti – prijavite se za ovu radionicu. Radionica je namijenjena studentima preddiplomskih studija koji imaju problem s odgađanjem obaveza. Saznat ćete razloge koji stoje u pozadini odgađanja te kako se motivirati, odrediti koji zadaci su više/manje važni i krenuti raditi na vrijeme.

Četvrtak, 12. 01. 2017., 13:00 do 14:30 sati
Radionica za uspješnije učenje
(kontakt: danijela.maurovich@gmail.com)
Radionica daje pregled strategija i stilova učenja te čimbenika koji utječu na učenje. Cilj radionice je ukazati na važnost korištenja strategija i njihov utjecaj na učenje i uspješno studiranje. Namijenjena je svim studentima koji žele raditi na sebi te time poboljšati svoje vještine učenja i postići bolji uspjeh. Radionica traje sat vremena i svi su dobro došli.

Utorak, 17. 01. 2017., 16:00 do 17:30 sati
Ispitna anksioznost i kako je se riješiti
(kontakt: mataja.vedrana@gmail.com)
Na radionici će studentima biti objašnjena ispitna anksioznost (karakteristike ispitne anksioznosti i kognitivni čimbenici u podlozi ispitne anksioznosti), kako ju smanjiti (korigirati negativna predviđanja) i kako osvijestiti svoje snage (SWOT analiza). Tako će se studenti s novim znanjima i vještinama te osnaženi lakše nositi s fakultetskim obvezama, postizati bolje rezultate, ali se i bolje osjećati.

Veselimo se vašem dolasku!

Uredio |2016-12-05T09:51:02+01:0005.12.2016.|Studenti i studiranje, Vijesti|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave