Simpoziji agronoma u Dubrovniku

dubrovnik 4
[br]

Poljoprivredni fakultet u Osijeku bio je glavni organizator 49. Hrvatskoga simpozija agronoma i 9. Međunarodnoga simpozija agronoma


VIJESTI – Ovo tradicionalno okupljanje agronoma svih profila održano je od 16. do 21. veljače 2014. godine u prestižnom hotelu Valamar Lacroma na Babinom kuku u Dubrovniku. Uz brojne suorganizatore iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Rumunjske, pokrovitelji su bili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Međunarodnom obolu skupa doprinijele su i dvije međunarodne znanstvene asocijacije: Balkan Environmental Association (B.EN.A) sa sjedištem u Ateni u Grčkoj te European Society of Agricultural Engineers (EurAgEng) sa sjedištem u Bedfordu u Velikoj Britaniji. Iznimno profesionalnu potporu organizatoru pružila je agencija Dubrovnik Sun. Na simpoziju je sudjelovalo oko 400 sudionika iz Hrvatske i još 18 država. Usmeno i putem postera prezentirana su 263 priopćenja, koja su u vidu sažetaka ili cjelokupnih radova prikazana u elektronskoj verziji zbornika koji je sudionicima bio dostupan na USB sticku.

U ime Ministarstva poljoprivrede, sudionike je pozdravila i skup proglasila otvorenim zamjenica ministra Snježana Španjol, koja je neposredno nakon toga održala i plenarno izlaganje pod naslovom Ruralni razvoj u Republici Hrvatskoj. U poslijepodnevnom dijelu prvoga dana održan je okrugli stol pod naslovom Mogućnosti korištenja EU fondova u znanosti i gospodarstvu. Uvodna izlaganja iznijeli su Lana Žutelija iz Agencije za mobilnost i programe EU s temom Uvod u novi okvirni program EU za istraživanje i inovacije Obzor 2020.: naglasak na društvene izazove (hrana, poljoprivreda, okoliš), te dr. sc. Stjepan Ribić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje s temom Primjeri dobre prakse u pripremi, prijavi i provedbi projekata financiranih iz fondova EU na području Osječko baranjske Županije.

Tijekom ostala tri dana simpozij je nastavio rad kroz osam sekcija:

  1. Agroekologija, ekološka poljoprivreda i zaštita okoliša
  2. Agroekonomika i agrosociologija
  3. Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo
  4. Povrćarstvo, ukrasno, aromatično i ljekovito bilje
  5. Ratarstvo
  6. Ribarstvo, lovstvo i pčelarstvo
  7. Stočarstvo
  8. Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo

Na kraju simpozija dekan Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Guberac, ujedno i predsjednik Organizacijskoga odbora, zahvalio je svim sudionicima što su unatoč brojnim problemima, posebice financijske naravi, našli za shodno doći u Dubrovnik i međusobno podijeliti svoje znanstvene i stručne spoznaje. Sljedeći krovni simpozij agronoma, koji će se tradicionalno održati u trećem tjednu veljače 2015. godine bit će ujedno i jubilarni 50. hrvatski te 10. međunarodni, što će biti prigoda za rekapitulaciju prethodnih pola stoljeća znanstvenoga i stručnoga rada u poljoprivredi te najava sljedećega razdoblja i susreta s novim izazovima.

prof. dr. sc. Tihomir Florijančić

Uredio |2016-05-05T13:29:53+02:0021.03.2014.|Vijesti|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave