Studentski život2016-03-04T10:29:05+01:00

studenti

Sveučilište u Osijeku organizira različite aktivnosti kako bi studentski svakodnevni život bio što sadržajniji, a što se postiže raznolikošću događanja na sveučilišnim sastavnicama. Osim brojnih znanstvenih skupova, studentima će biti zanimljive izložbe, koncerti, sportski klubovi i brojni društveni događaji organizirani tijekom akademske godine.

Studentski centar u Osijeku kao sastavnica Sveučilišta u Osijeku brine o cjelovitom studentskom standardu kroz prehranu, smještaj, povremeno i privremeno zapošljavanje studenata, te kulturni i sportski život studenata. Subvencionirana prehrana studenata organizirana je u dva velika studentska restorana sa samoposluživanjem u Osijeku, jednim manjim restoranom u Slavonskom Brodu i više manjih objekata brzih i jednostavnih usluga koji se nalaze na pojedinim fakultetima u Osijeku.

Smještaj studenata organiziran je u primjerenim uvjetima uz subvencionirane cijene smještaja u dva studentska doma u Osijeku (s ukupno 713 mjesta) za studente koji studiraju u Osijeku, te po jednom studentskom domu u Slavonskom Brodu (116 mjesta) i Đakovu (90 mjesta) za studente Sveučilišta u Osijeku koji studiraju u tim mjestima.

Radom u Studentskom servisu, studentima je omogućena dodatna zarada i poboljšanje osobnog standarda. Posredovanjem studentskog servisa studenti se zapošljavaju kod više od 3.000 poslovnih partnera, na svim vrstama poslova od ugostiteljskih, turističkih i administrativnih poslova, poslova programiranja, te pomoćnih i drugih poslova. Usluge Studentskog servisa godišnje koristi više od 5.000 studenata.

studenti_02

Sportske aktivnosti zauzimaju vrlo važno mjesto u životu studenata Sveučilišta u Osijeku. Studentski sportski savez objedinjuje sve studentske klubove i udruge pojedinih fakulteta te koordinira njihovim aktivnostima, organizira Sveučilišna prvenstva, turnire i sve druge oblike sportskih aktivnosti i manifestacija za studente Sveučilišta u Osijeku. Osnovni cilj saveza je promicanje, unapređenje, omasovljenje i organizirani razvitak sporta na Sveučilištu.

Za one koji su u potrazi za kulturom i glazbenim opuštanjem, neizostavna stanica su brojna i kvalitetna glazbena događanja, te lutkarske i glumačke predstave, najčešće u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku, ali i drugih sastavnica i Sveučilišta.

Sastavnice Sveučilišta u Osijeku svake akademske godine pokreću i sudjeluju u mnogobrojnim projektima u koje su uključeni studenti, ljudi iz struke i nastavno osoblje sveučilišnih sastavnica. Značajnim su brojem studenti tako uključeni u znanstvenoistraživački rad i to ne samo tijekom izrade svojih završnih i diplomskih radova, već i kroz razne domaće i međunarodne znanstvene skupove.

Nakon što 2012. godine pojavila ideja o stvaranju studentske radijske emisije koja će se emitirati na TV Radio Unios ETFOS (TRUE), okupljene su dvije ekipe koje od tada uređuju radijsku emisiju Geeks On A Plane. Emisija kratkoga formata donosi novosti iz svijeta IT-a i tehnologija, kroz perspektivu studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Kao prva stalna emisija, Geeks On A Plane je svojevrsni početak većeg razvoja TRUE-a koji će širenjem na stalnu radijsku frekvenciju, osječkim studentima ponuditi alternativu velikim komercijalnim radijskim postajama. Studentima je kroz ovu i slične radijske emisije omogućen volonterski rad i educiranje, a istovremeno se ostvaruje vidljiv napredak u promicanju radijske kulture na Sveučilištu u Osijeku. Također, emitiranjem na HRT radio Osijeku, radio UNIDU Dubrovnik te putem interneta na www.radio.etfos.hr, glas osječkih studenata i Sveučilišta u Osijeku širi se svakog četvrtka navečer i izvan grada Osijeka.

Nesebičan angažman studenata odvija se u okviru brojnih volonterskih aktivnosti u pomoći osobama s invaliditetom i nemoćnim osobama. Uz profesionalni razvoj, studentima je kroz udruge omogućen duhovni, humanitarni i etični razvoj.

Osim svega navedenoga, studenti se na svojim sastavnicama mogu uključiti u rad Studentskog zbora, koji je zakonom određeno studentsko izborno predstavničko tijelo koje štiti interese studenta, sudjeluje u odlučivanju u Senatu i stručnim vijećima znanstveno sastavnica Sveučilišta u Osijeku, te predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja.

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave