Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku uključilo se u program postakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti studenata

(Zdenka Barišić, mag. iur.)

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Željko Turkalj potpisali su 3. lipnja 2016. godine Ugovor o suradnji i realizaciji programa postakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Potpisivanju Ugovora u vijećnicu rektorata Sveučilišta uz Ministra nazočili su zamjenik ministra Mario Turalija, zamjenik Petar Šimić, posebni savjetnik ministra i Sandro Mustafagić, osoba ovlaštena za obavljanje poslova glavnog tajnika te članovi Senata-prorektori te dekani i pročelnici sveučilišnih odjela.

Ministar Darko Horvat istakao je da je cilj potpisivanja Ugovora da u sinergiji akademske zajednice i realnog sektora,  osmisliti metodologiju zapošljavanja i pripremu zapošljavanja već u studentskim danima. Isto tako nužna je sinergija srednjoškolskog obrazovanja i visokoškolskog obrazovanja i realno otvorenioh radnih mjesta, jer se na taj način učenike i studente od prvog dana njihovog obrazovanja priprema za potrebe realnog sektora. Uključivanjem u Program studenti će razvijati  upravljačke sposobnosti kao i vještime za samostalno vođenje gospodarskih subjekata, uz potporu aktivnog mentoriranja.

Prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta istakao je potpisom ovog Ugovora osječko Sveučilište postaje nositelj i poveznica suradnje između akademske zajednice i Ministarstva poduzetništva i obrta. Provedbom ovog Ugovora, studijski programi moći će se bolje prilagoditi potrebama tržišta rada te preciznije odrediti koji su akademski profili potrebni okruženju i realnom sektoru. Isto tako je naglasio da prilagodba studijskih programa zahtjevima tržišta rada ne znači da će se upisne kvote smanjivati, već postoji mogućnost da će se za pojedine akademske profile povećavati u skladu s potrebama poslodavaca.

U cilju razvijanja intenzivnije poslovne suradnje i razvijanja partnerskih odnosa putem realizacije Programa, Ministarstvo se obvezalo: poticati , promovirati Program i pružati informativnu podršku, poticati dodatno financiranje Programa i uključivanja Sveučilišta u izradu programa za nezaposlene; poticati programe cjeloživotnog učenja i zapošljavanja,poticati plansko rekonstruiranje gospodarstva zasnovanog na inovacijama i znanju proizašlog iz ovog Programa, poticati pametne specijalizacije proizašle iz ovog Programa i objedinjavati sve potrebne gospodarske informacije kao i opremanje info pultova na Sveučilištu.

Sveučilište se obvezalo pružati svekoliku potporu Ministarstvu poduzetništva i obrta pri osmišljavanju Strategija za poboljšanje proizvodnje i izvoza hrvatskih proizvoda te privlačenju investicija u Republiku Hrvatsku.

Uredio |2016-06-08T08:02:31+02:0007.06.2016.|─îlanci|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave