Svjetski dan hipertenzije

Medicinski fakultet Osijek, Udruga promicanja kvalitete života i Hrvatsko društvo fiziologa pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za hipertenziju organiziraju obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije 17. svibnja 2017. od 10 do 13 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku.


Povišen arterijski tlak danas se s opravdanjem naziva svjetski ubojica broj 1, jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. Uz to je glavni čimbenik rizika za moždani udar i kroničnu bubrežnu bolest.

Prevalencija hipertenzije u Hrvatskoj je vrlo visoka i iznosi čak 37% što znači da svaki treći odrasli stanovnik ima vrijednosti arterijskoga tlaka > 140/90 mmHg. Nažalost, prema najnovijim podacima, nema naznaka smanjivanja učestalosti i na karti svijeta dio u kojem se nalazi naša domovina označen je crveno – trend je nepromijenjen, pa čak s tendencijom porasta. Zabrinjava što je učestalost hipertenzije u porastu kod djece i mladih.

Prema zadnjim podacima velik broj oboljelih od hipertenzije, njih preko 60% je liječen, ili barem dobivaju preporuke i recepte za antihipertenzivne lijekove, ali kontrola tlaka je postignuta u tek oko 20%. To znači da liječenje nije provedeno na pravi način, a uzrok tome je nedovoljno poznavanje važnosti redovitog uzimanja antihipertenzivne terapije i promjena stila života.

Organizatori u Osijeku su: Medicinski fakultet Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, Hrvatsko društvo fiziologa i Udruga promicanja kvalitete života- u Osijeku, uz pokroviteljstvo Hrvatskog društva za hipertenziju.

Mjerit će se vrijednosti arterijskog krvnog tlaka. Zainteresiranima ćemo dijeliti edukativne brošure o hipertenziji i važnosti smanjivanja prekomjernog unosa kuhinjske soli.

Ova akcija dio je široke akcije u Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Rijeci gdje će biti organizirana mjerenja arterijskoga tlaka, ali i drugih čimbenika koji također čine arterijsku hipertenziju i pridonose riziku- tjelesne mase, opsega struka, šećera u krvi, masnoća i mokraćne kiseline. Uz liječnike bit će uključene medicinske sestre, studenti medicine u Zagrebu, Osijeku i Splitu, učenice srednjih medicinskih škola, ljekarnici i udruge bolesnika.

Pozivamo vas da se pridružite obilježavanju ovog važnog datuma i da dodjete provjeriti vrijednosti svojeg arterijskog krvnog tlaka, jer bolje je spriječiti, nego liječiti, a dobro je na vrijeme početi liječiti!

U ime organizacijskog odbora

Prof. dr. sc. Ines Drenjančević, dr. med. (email: ines.drenjancevic@mefos.hr)

Dopredsjednica Hrvatskog društva za hipertenziju
Medicinski fakultet Osijek

Uredio |2017-07-20T12:54:38+02:0016.05.2017.|Nekategorizirano|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave