Tijekom uzvratnog posjeta sveučilištima u Kini potpisan sporazum o razmjeni nastavnika i studenata, zajedničkim projektima, istraživanjima i znanstvenim skupovima

(izv. prof. dr. sc. Mario Vinković)

Tijekom uzvratnog posjeta kineskim sveučilištima, sredinom svibnja 2016. godine,  predstavnici Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku predvođeni rektorom prof. dr. sc. Željkom Turkaljem, na radnim susretima s predsjednicima, rektorima i prorektorima te dekanima i profesorima relevantnih fakulteta East China University of Political Sciences and Law, Shanghai Academy of Social Sciences i Nanjing Audit University precizirali su realizaciju suradnje kroz razmjenu nastavnog osoblja i studenata, zajedničke istraživačke aktivnosti, konferencije i publikacije, sudjelovanje na seminarima i znanstvenim skupovima te razmjenu akademskih materijala i drugih informacija. Posjet je realiziran na podlozi poziva koje su čelništva navedenih sveučilišta uputila rektoru prof. dr sc. Željku Turkalju tijekom njihova posjeta Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2015., kao  i iznimne zainteresiranosti kineskih kolega za uspješnu realizaciju suradnje sa sveučilištma Jugoistočne Europe. Iako svjesni veličine Republike Hrvatske i susjednih država u odnosu na Narodnu Republiku Kinu, kineski su domaćini naglasili važnost članstva Hrvatske u Europskoj uniji, kao i suradnje koju je moguće realizirati uz financijsku potporu relevantnih europskih i kineskih fondova. Ne manje važno, Kina pokazuje golem interes za suradnju u području gospodarstva kao i u razmjeni iskustava u prevladavanja tranzicija u kojima su se društva Jugoistočne Europe našla u posljednja gotovo tri desetljeća.

East China University of Political Sciences and Law (EUCPL) osnovano je na temeljima nekdašnjeg St. John’s University 1952. i među prvim je visokoobrazovnim institucijama utemljenim u Narodnoj Republici Kini, primarno specijaliziranim za obrazovanje u području pravnih i političkih znanosti.  Danas se nalazi u nacionalnom vrhu kad je riječ o broju projekata sufinanciranih ili osnovanih zahvaljući potpori Nacionalnog fonda za socijane znanosti Kine i Ministarstva pravosuđa te ostvaruje partnersku suradnju sa više od 130 sveučilišta i akademskih institucija iz cijeloga svijeta. Broji više od 21.000 studenata i 1.400 nastavnika koji studiraju i rade u dva kampusa te izvodi nastavu na preddiplomskoj, diplomskoj, poslijediplomskoj i postdoktorskoj razini.

Shanghai Academy of Social Sciences (SASS) osnovana je 1956. i predstavlja najstariju kinesku instituciju za obrazovanje u području humanističkih i društvenih znanosti, kao i najveću izvan glavnoga grada Pekinga. Na njenih 17 instituta  i više od 20 interdisciplinarnih znanstveno-obrazovnih centara školovali su se i  predavali najistaknutiji kineski znanstvenici iz područja fokusiranih na pitanja recentnih društvenih i ekonomskih transformacija, reformi i razvoja.

Nanjing Audit University (NAU) osnovano 1983. ponosi se činjencom da je jedina obrazovna, financijska i ekonomska institucija u svijetu koja u svom nazivu nosi riječ audit (u prijevodu revizija, kontrola, nadzor). Muzej Sveučilišta daje izniman prikaz sustava revizije i kontrole od vremena drevne Kine do suvremenih sustava financijske kontrole i kontrole kvalitete. Među 668 do sada  gostujućih inozemnih profesora na Nanjing Audit University predavao je i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Reinhard Selten, kao i mnogi drugi istaknuti svjetski znanstvenici i međunarodno priznati stručnjaci. Njihovih više od 15.000 studenta ima mogućnost studirati i usavršavati se u području financija, računovodstva, međunarodne ekonomije i trgovine, informacijskog i poslovnog menadžmenta, kao i informacijskih sustava kao glavnih područja.

Tijekom razgovora s kineskim domaćinima, pored interesa za suradnju u području društvenih i humanističkih znanosti, jasno je izražena želja osječkog sveučilišta  u pogledu ostvarivanja suradnje u STEM području kao prioritetu nacionalne i sveučilišne strategije.

Prvi kineski studenti u Osijeku se mogu očekivati početkom sljedeće akademske godine, u kojoj će se nastojati realizirati i nekoliko zajedničkih projekata i znanstvenih aktivnosti.

U pratnji rektora prof. dr. sc. Željka Turkalja u posjeti kineskim sveučilištima boravili su  prof. dr. sc. Boris Bakota, dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Vladimir Cini, dekan Ekonomskog faulteta, doc. dr. sc. Igor Vuletić, prodekan za nastavu i studente Pravnog fakulteta i izv.prof.dr.sc. Mario Vinković, prorektor za nastavu i studente.

Uredio |2016-06-08T08:02:27+02:0007.06.2016.|─îlanci|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave