Znanstveno-stručni skup e nasilje – Izazovi proučavanja i preveniranja nasilja u okviru novih medija

Skup se odvija pod visokim pokroviteljstvom Potpredsjednice Vlade RH i ministrice socijalne politike i mladih gospođe Milanke Opačić i Pravobraniteljice za djecu doc. dr. sc. Ivane Milas Klarić


NAJAVA – Skup će se održati na Filozofskom fakultetu u Osijeku od 26. do 29. studenoga 2014. godine. Preliminarni raspored i ostale informacije možete pronaći klikom na link:

http://web.ffos.hr/psihologija/enasilje2014/

Po peti puta će se u Osijeku okupiti znanstvenici i stručnjaci koji svoje djelovanje posvećuju proučavanju fenomena nasilja, posljedica koje nasilje izaziva i načinima preveniranja i tretmana istog. Kao i sva četiri dosadašnja skupa, i ovaj skup organiziraju Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku i Društvo psihologa Osijek, u suorganizaciji s Hrvatskim psihološkim društvom , Hrvatskom psihološkom komorom i Agencijom za odgoj i obrazovanje. Prvi naš skup održan je još 2006. godine, a unatoč svim izazovima organizacije skupa u otežanoj gospodarskoj situaciji, uspjevali smo održati i razvijati ova događanja kroz ovo desetljeće djelovanja. Potaknuti dosadašnjim skupovima nastajali su znanstveni projekti, pojedinačna istraživanja i preventivne i stručne aktivnosti. Ipak, kao najveći doseg bi se trebalo istaknuti suradnju koja nastaje među sudionicima svakog skupa, a prenosi se i na radna mjesta jednom kad skup završi.

Na dosadašnjim skupovima proučavane su različite teme – započeli smo vrlo općenito, drugi skup posvetili smo izučavanju nasilja nad djecom i među djecom da bi se u trećem skupu usmjerili na psihosocijalne aspekte nasilju kao izazove obitelji, školi i zajednici, a četvrti put smo se okupili kako bi interdisciplinarno izučavali odnos nasilja i mentalnog zdravlja. Ove godine odlučili smo se posebno usmjeriti na nasilje u okviru novih medija ili, da se poigramo s uobičajenim terminima u računalnom području djelovanja, e-nasilju.

Dodatno nas je u tomu ohrabrila i meta-analiza koju su na istraživanjima iz područja nasilja općenito proveli Hamby, McDonald i Grych (2014) i objavili u Psychology of Violence. Oni ukazuju da je upravo ovo nasilje najzastupljenije u istraživanjima od 2008. do 2013.g. Novi mediji, pojava društvenih mreža, mogućnost istih da se na drugačije (trajnije i stalno prisutne) oblike odvija nasilje, novi oblici verbalnog i psihičkog nasilja i zlostavljanja, ali i promjene u posljedicama koje doživljavaju žrtve, ali i počinitelji nasilja u okruženju novih medija svakako je relevantna tema istraživanja – kako znanstvenih, tako i stručnih.

U gore spomenutoj meta-analizi nalazimo potvrdu za dosadašnju konceptualizaciju naših skupova. Naime, od samih početaka smo inzistirali na integraciji znanosti i prakse izostanak koje, kao nedostatak praćenih istraživanja u njihovoj meta-analizi, prepoznaju autori iste. Jedinstvena energija ovog skupa je da ga ne samo organizatori, već i sudionici, doživljavaju „svojim“. Na to smo izuzetno ponosni, ali nas je to inspiriralo da uvedemo još jednu novinu – kanimo organizirati predradionice skupa koje će biti pravo mjesto integracije znanosti i prakse: na temelju znanstvenih spoznaja i stručnih iskustava koje znanstvenici i stručnjaci donose ćemo osmisliti preventivni program kojim se učenicima osnovnih i srednjih škola te njihovim roditeljima, nastavnicima i profesorima želi pomoći da prepoznaju i izbjegnu činjenje i doživljavanje nasilja preko interneta te da nauče kako pomoći sebi ili drugima da ne postanu žrtve ili da sa što manje posljedica prožive takva iskustva.

Meta-razina naših intencija jest ovaj skup učiniti prepoznatljivim mjestom na kojem će se sastajati svi stručnjaci koji se bave pitanjima nasilja i razmjenjivati svoja iskustva kako bi napori svih nas postajali sve djelotvorniji.

Kao i dosada, na skupu će nekoliko uglednih znanstvenika održati pozvana predavanja. Čast nam je najaviti da će pozvano predavanje održati utemeljitelj skupa professor emeritus Vladimir Kolesarić koji će svoje predavanje posvetiti upravo prezentiranju nastanka i razvoja samog skupa i svih izazova i dobiti koje je skup doživio ovih godina. Prof. dr. sc. Marina Ajduković će u svom predavanju se posvetiti temi Kako biti psiholog u svijetu koji se mijenja – izazovi prevencije i istraživanja elektroničkog nasilja. O izazovima novih medija i nasilja u okviru istih, iz pozicije pedagoga i sociologa, govorit će u svom predavanju prof. dr. sc. Zlatko Miliša. Posebno nam je zadovoljstvo najaviti i docenticu Dianu Kljenak s University of Toronto koja u svom znanstvenom i stručnom radu, kao psihijatrica i kognitivno-bihevioralni terapeut znanstveno i stručno uranja u problematiku kontratransfera u radu s (nasilnim) klijentima.

Uredio |2014-11-18T09:12:11+01:0018.11.2014.|Najave|

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave